En hårresande historia

Människan har i alla tider lagt ned mycket tid och ork på att få ett vackert hår och det har många gånger under historiens gång varit ganska udda och konstiga åtgärder. Vissa av dessa skönhetsknep har inte kunnat påvisa om de var bra för håret eller inte – men var viktiga förr i tiden. Nuförtiden använder man produkter från Yummi Haircare för att vårda och sköta om sitt hår – vilket är lättare än de tidigare åtgärderna.

Ramsor och symboliska ting

Förr i tiden i norden om man ville att ett barn skulle få mycket hår så läste man ramsor för det och la symboliska saker i vaggan som skulle få håret att växa. Det fanns även ritualer för hur man skulle tvätta håret och man fick aldrig tvätta håret om man stod vänd mot norr. Efter tvätten skulle håret kammas nio gånger, men på fettisdagen fick man bara kamma det sju gånger – och på julafton eller nyårsdagen vad det förbjudet både tvätta eller kamma håret. 

Länge ansågs det farligt att tvätta sig och det gällde även håret och läkarna avrådde till hårtvätt långt in på 1800-talet. Ute på landsbygden klippte man håret så sällan som möjligt och nästan aldrig under vinterhalvåret – då det allmänt ansågs att vatten var farligt för håret.

Solen i lejonet eller fiskarna

När du skulle klippa håret var du först tvungen att kontrollera så att solen inte var i lejonets eller fiskarnas stjärntecken – och månen fick inte heller vara ny eller i nedan, då det inte skulle bli bra då. I Rom var det under en lång tid förbjudet att klippa sig på en båt för att inte locka fram otur – men det var ok ifall det var storm, då de onda makterna redan var frammanade. 

Åsnehovar och kattfett

I forna Egypten så användes flitigt magiska medel för att få bättre och tjockare hår och det innehöll bland annat malda åsnehovar och hundben blandat med kattfett. Om det hjälpte eller inte förtäljer inte sagan. På många ställen runtom i världen användes urin från kor att tvätta håret med då det innehåller ammoniak som är både avfettande och blekande. 

Under 1900-talet så började det tillverkas parfymerat pulver som användes som torrschampo och såldes i kemikalieaffärer och kemisten Hans Schwarzkopf gjorde ett eget märke som började säljas år 1903. Även ägg ansågs vara bra för hårväxten och i Skåne där vattnet är hårt så blandades vattnet med ägg vid hårtvätt – och det fanns kvar äggschampo ända fram till 1960-talet i Sverige.

Vi kan lugnt konstatera att det inte alltid var bättre förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *